Interview met Joop

Als lezen en schrijven lastig is, wanneer zoek je dan hulp en wie kan jou helpen? Het verhaal van Joop uit Eerbeek.

“Ik heb zelf hulp gezocht omdat ik niet goed kon lezen”

“Ik oefen thuis op de laptop en samen met mijn vrouw lees ik Teletekst” vertelt Joop (68 jaar) uit Eerbeek. “Ruim vier jaar geleden stapte ik bij de bibliotheek binnen omdat ik graag hulp wilde bij het lezen en schrijven. Inmiddels ga ik iedere vrijdagochtend naar mijn taalmaatje Denise en lezen we samen. Op de computer lezen we teksten en ik speel ook woordzoekers. Maar we gaan niet aan de slag voordat we eerst samen een bakkie koffie hebben gedronken!”

Zeg Joop, vond je lezen en schrijven altijd al lastig?
“Ja. Op school ging ik meestal maar achterin de klas zitten…. dan viel het niet zo op. Gelukkig zit mijn mond op de goede plek. Theorie-examen voor mijn rijbewijs bijvoorbeeld, deed ik daarom mondeling.”

Maar als je nu een brief ontvangt, wat doe je dan?
“Op mijn werk kreeg ik bijvoorbeeld wel eens een brief die ik moest ondertekenen. Dan verzon ik een smoesje dat ik mijn leesbril was vergeten. De brief ging dan mee naar huis zodat ik ‘m met mijn vrouw kon doornemen.”

Weet jouw omgeving dat jij lezen en schrijven moeilijk vindt?
“Nou, eigenlijk weten alleen mijn vrouw en kinderen dit. Verder niemand. En dat wil ik ook zo houden. Mensen hebben er altijd een mening over….. “

Nu je leert lezen… wat vind je het meest moeilijk?
“Lange woorden zijn lastig. Woorden met veel lettergrepen. En wist je trouwens dat Teletekst wel heel veel moeilijke woorden gebruikt? Gelukkig zit mijn vrouw dan naast mij en vertelt zij het mij.”

Waarmee liet jij je niet tegenhouden toen je niet kon lezen?
“Dat is zeker autorijden. Ik rij gerust heel Nederland door. Ik moest wel eens voor mijn zoon naar Eindhoven. Dat is niet echt naast de deur. Ik lees dan niet de borden maar ik let op allemaal dingen die ik onderweg tegenkom. Bijvoorbeeld een reclamebord of een bijzonder huis. Op de een of andere manier kan ik dat goed onthouden. Daar heb ik dan echt een voordeeltje aan.”

Waaraan merk je dat je beter kunt lezen?
“Bijvoorbeeld aan de aanbiedingen in de winkel. We willen goed op de centen letten en nu kan ik lezen welke dingen in de reclame zijn.”

Wil je nog meer leren?
“Nu het lezen beter gaat, wil ik ook leren schrijven. In blokletters! Denise helpt mij met oefenen. Ik heb een schriftje met opdrachten. Met de schrijfopdrachtjes ga ik thuis aan de slag. Dan neem ik het schriftje weer mee naar les en kijkt Denise na of ik het goed heb gedaan.”

Over taalles: wat helpt voor jou goed?
“Een vast ritme voor de lessen. Met Denise oefen ik iedere vrijdagochtend om 10.00 uur. Eerst had ik les van een meneer, maar de lestijden wisselden steeds. Dat vind ik niet handig en toen ben ik er ook mee gestopt. Later belde de bibliotheek weer en stelde die mevrouw voor om taallessen bij Denise te volgen. Nu weet ik precies waar ik aan toe ben en dat werkt goed voor mij.”

Raad jij andere mensen aan om hulp te zoeken als lezen en schrijven lastig is?
“Jazeker! Toen ik hulp zocht bij de bibliotheek, waren de mensen altijd vriendelijk en dachten ze met mij mee. En de hulp is nog gratis ook. En dat komt mij ook goed uit.”
 

Taalhuis BIJ de bieb

Herken jij jezelf in het verhaal van Joop? Of ken jij iemand in je omgeving waarvan jij denkt dat deze persoon wel wat hulp kan gebruiken met taal? Maak het bespreekbaar en bezoek het Taalhuis BIJ de bieb. Kom gerust samen. We helpen je en verwijzen je door voor hulp. Dat kan in een groepje zijn of een-op-een.

Bij het Taalhuis is iedereen welkom die (beter) wil leren lezen, rekenen, schrijven en/of spreken. Het maakt niet uit of Nederlands jouw moedertaal of tweede taal is. De hulp van het Taalhuis is gratis.